21.12.06

"On jouluyö nyt laulaa saa!"


Pitäisi säätää laki, joka kieltäisi joululaulujen pakkosyötön. Silmänsä kun voi sulkea, mutta korvilla joutuu kuulemaan vaikka ei välittäisi kuunnella.Tässä taannoin hikoilin ostoksilla erään painotuotteita myyvän kaupan pöytien ääressä ja kaiuttimista kantautui Näin sydämeeni joulun teen, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen. Ei kyllä minun mielessäni syntynyt Jeesuksia, vaan oksetti ja teki mieleni sännätä kirkuen ulos.

Joululaulut ovat herkkä aihe. Yksi puolituttu oli kuullut Aknestikin Oravan joulun ja järkyttynyt: miten voi herttainen eläin juoda viinaa, joutua hunningolle ja pikkulintujen vittuilun kohteeksi Joululevylle valitussa Joululaulussa. Aivan vakavissaan tuttu oli sitä mieltä, että levyn kanteen pitäisi laittaa varoitustarra, jotteivat lapset erehdyksessä joutuisi kappaletta kuuntelemaan - laulun nimi kun johti hänen mielestään harhaan.

En tiedä onko Oravan joulua paheksunut kuullut Hassisen koneen On jouluyö, nyt laulaa saa -biisiä. Sen sanoituksessa olisi kovasti ahdistuksen aihetta, mutta ahdistavat ja synkeät kuvat nyt tuntuvat olevan olennainen osa suomalaista (joulu)lauluperinnettä. Vai mitä sanotte esim. vanhasta Varpusesta jouluaamuna?

Jos vapaaehtoisesti saan valita joululaulun, kuuntelen mieluusti vaikkapa Kitkerien neitsyitten Joulurauhaa. Se naureskelee hölmöille perinteille ja sukujoululle lempeästi. Erityissuosikkini on säepari "Kuusenhavun vieno tuoksu täyttää tuvan suvella, suklaansyönnistä on teinin kasvot ruvella"
Mitä sinä kuuntelisit, jos saisit valita?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä joululaulujen pakkosyötöstä. Onneksi ei ole tarvinnut käydä kaupoissa kuin ihan vähän.

Kotonakaan en kuuntele yhtään joululaulua radiosta ennen jouluaattoa.

En ymmärrä edes niitä, jotka ostavat uusia joululevyjä. Melkein jokainen tunnettu laulaja on tehnyt joululevyn, varmaan useitakin. Kuka niitä ostaa?

Minulle ainoa oikea joululaulu on Taas kaikki kauniit muistot, jonka kuulen radiosta joulurauhan julistamisen jälkeen. Haluan kuulla sen nimenomaan Sulo Saaritsin laulamana.

Anonyymi kirjoitti...

Inhoan tingelitangelia. Lisäksi kauniitkin perinteiset joululaulut alkavat ärsyttää, jos niitä kuulee koko ajan ilman omaa valintaa ja väärissä paikoissa.

Perinteisistä Obeesian mainitsema Sulo Saaritsin esittämä Taas kaikki kauniit muistot on myös minulle rakas.

Anonyymi kirjoitti...

Aika vähän tulee kuunneltua joululauluja -kaupassa ei pahemmin tarvitse käydä, kun ostaa jouluahjat viimeistään kesäaleista(hahhah), joten sitä musakkia siis vähemmän.
Kotona minulla on kyllä eri artistien joululauluja ja tykkään kuunnella esim. Louis Armstrongia, Sladea, Bing Crosbyä, Hassisen Konetta ja muita joulutunnelmissa -tulkinnat viehättävät.
Oma top-viisi-listani voisi näyttää tältä:

Ensimmäinen on helppo, se on Oi, jouluyö ja ainoastaan Jussi Björlingin esittämänä. Sijoilla 2-5 ovat En etsi valtaa loistoa, Sylvian joululaulu, Have yorself a merry little christmas Judy Garlandin laulamana, On jouluyö, nyt laulaa saa Hassisen koneelta.

Anonyymi kirjoitti...

Jouluhörhönä rakastan myös joululauluja. Yritän rajoittaa usien levyjen hankinnan vain 1/vuosi, mutta tänä jouluna sorruin Kom-teatterin Joulun lisäksi ja Corvus Laurencij -kuoron kokoelmaan suomeksi laulettuja Piae Canciones lauluja, molemmat levyt olen hyviksi havainnut.
YL:n Uusi Joulu on ilmestymisestään lähtien ollut rakkain joululevyni. Suosikkilauluni vaihtelevat parin vuoden välein, nyt koskettavat Mökit nukkuu lumiset (YL + Anu Komsi), Ja neitsyt pikku poiuttansa (Rajaton) sekä Ahti Sonnisen Jouluhymni. Ikisuosikit ovat Mel Tormén Joululaulu ja Sakari Kuosmasen laulama Orpojen Joulu.
Joulumusakkia ja niitä lauluja, jotka luokittelen renkutuksiksi (Joulupukkiii, joulupukkiii ym.) en kestä minäkään.

Valpuri kirjoitti...

Hassunkurista mikä kaikki joidenkuiden mielestä pitäisi kieltää lapsilta; voihan se toki järkyttää jotakuta, että siinä Aknestikin biisissä pakkasrouva lopulta Oravala hengen halaa. Mutta aika moni perinteinen joululaulu on huomattavasti morbidimpi tapaus. Useinhan niissä uskonnollisemmissa tapauksissa toivotetaan hyvää kuolemanjälkeistä elämää.

Tulee mieleen esimerkiksi tämä itsekin joskus lapsikuorossa laulamani tapaus, nimeä en enää kunnolla muista:
"Lapsi mainen, pian saavut, ikusehen jouluun joudut, tupaan taivahan."

Herttaista. Itseä kyllä liikuttaa enemmän vaikkapa Leevin and the Leavingsin Jossain. Tuo Kaikki kauniit muistot on myös kovin kaunis.

Anonyymi kirjoitti...

Obeesian lailla nyrpistelen uusille levytyksille, joissa "tulkitaan" eli aletaan kiekuroida hyvää melodiaa, vaikka taiteellistakin olisi. Useimmissa lauluissa on SE KOHTA, joka huipentaa tunnelman, ja hupsis se on hajoiteltu pitkin peltoa. Tämä pätee jopa Rajattoman uusimpaan viiden laulun kokoelmaan, joista vain ensimmäinen sai olla vääntelemättä. Taitavaa esitystä kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Eilen juuri puhuttiin erään blogi-ihmisen kanssa siitä, kun kaverit ja tuttavat valittelivat joululauluje raikaamista joka paikassa. Sitä nosti kuulokkeenkorvaltaan ja oli, että "ai, joululauluja, mulla kuluu vaan Zeppeliniä ja PJ Harveyta". Että kyllä niitä voi välttääki...
-minh-