7.12.06

Tapaus IvaloMaltan tuskin säästellä kiitteleviä adjektiiveja kirjoittaessani Ivalosta, mutta teen sen kuitenkin. Vesa-Matti Loirin fantastinen Ivalo on hallittu tutkielma suomalaisesta aikalaismusiikista. Siinäpä se, yksinkertaisesti sanottuna. Loirin uusimmalla pitkäsoitolla kuullaan mm. Eppu Normaalia, Juice Leskistä, J. Karjalaista ja A.W.Yrjänää.

Loiri aloittaa Pauli Hanhiniemen sanoittamalla kappaleella Tästä asti aikaa ja päättyy Pekka Strengin Sisältäni portin löysin-tulkintaan. Sanaa tulkinta käyttäisin varoen, sanat ja sävelet vain tuntuvat soljuvan Loirista, ilman ponnistuksia. Taustalla kuullaan mm. akustista kitaraa ja kosketinsoittimia. Samaan tulokseen päästään yleensä vain kun laulaja on itse tehnyt kappaleet. Kuten Johnny Cash.

Albumilla on kuultavissa selkeitä kaikuja edesmenneestä Johnny Cashista. Toisin sanoen, jos pidät Johnny Cashin viimeisten aikojen tulkinnoista, rakastat Ivaloa. Kuitenkin Loirin Ivalo seisoo omilla jaloillaan, sillä on oma (suomalainen) persoonallisuus. Mitä useammin albumin kuuntelee, sitä helpompi se on huomata. Ivalon johdosta luulen saaneeni uutta kosketuspintaa suomalaiseen musiikkiin.

Erityisellä hartaudella löydän itseni kuuntelemasta Juice Leskisen Pyhää toimitusta ja Yrjänän kappaletta Pelasta maailma.

Ivalo on tapaus. Suosittelen.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen radiosta kuullut muutaman kappaleen Loirin uudelta levyltä ja hämmästynyt juuri sitä uudenlaista, soljuvaa laulantaa.

En ole pitänyt Loirin aikaisemmasta tyylistä, mutta nyt voisin vaikka ostaa levyn.

Anonyymi kirjoitti...

Olen miettinyt ostaa tämän joululahjaksi eräille, jotka Loirin aiemmasta tuotannosta pitivät. Tämä taisi ratkaista asian ja lahjapäätös syntyi. Ei tarvitse enää miettiä :)

Anonyymi kirjoitti...

Obeesia, juuri tuo tulkinnan soljuvuus vakuuttaa. Kuuntelin levyä kaupassa erään toisen ihmisen suosituksesta, ja vaikutuin heti.

Elegia, mukava juttu, jos joululahjapulma ratkesi.

Johannes Knektman kirjoitti...

Minä sain tuon levyn ja sen verta pidin että varasin liput Loirin joulukonserttiin vaikka inhoan joululauluja, mutta jos Loiri heittäytyy niiden tulkintaan edes puoliksi niin syvälle kuin Ivalon biisien niin eiköhän se hyvä konsertti ole.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti, Johannes, raportoit konsertin jälkeisistä tunnelmista täällä tai blogillasi. :)