15.10.06

Kirsi Myllyniemi: Kohtuuttomuus

Esi-isämme luolamiehet metsästivät ja marjastivat pysyäkseen hengissä. Tuolloin parhaat hengissä selviämisen edellytykset oli ihmisillä, joilla oli hyvä hyötysuhde, jotka pystyivät käyttämään nauttimansa energian mahdollisimman hyvin hyväkseen. Nyt on toisin: tämä hyvä hyötysuhde koituu ongelmaksi: tarjolla on niin paljon energiaa, että pitää miettiä keinoja, millä energiaa polttaisi, ettei kaikki jäisi kehoon.


Visuaalisuuteen painottunut kulttuurimme ihannoi hoikkuutta, jopa laihuutta ja uskottelee, että se on merkki itsekurista. Moni pistää yhtäläisyysmerkit hoikkuuden ja terveyden väliin sen enempää ajattelematta. Hoikkuutta ihannoidaan enemmän kuin terveyttä. Hoikkuuskaan ei takaa terveyttä. Aikamme tuotoksiin kuuluu syömishäiriöiden hengenvaarallinen ongelma. Edelleen on niitäkin, jotka tupakoivat terveytensä kustannuksella pysyäkeen hoikkina tai saavuttaakseen hoikkuuden. (lue lisää...)

3 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Hyvä havainto tuo hoikkuus versus terveys.

Paljon muutakin mielenkiintoista on tässä artikkelissa ja edeltävässä Veloenan tuotteessa, mutta näitä tulee nyt sellaisella vauhdilla että hämäläisillä on täysi työ pysyä mukana. Ettei tässä nyt alettaisi kallistua tuota kohtuuttomuudn syntiä kohti, hah hah!

Maria kirjoitti...

Hei Rita.
Kiitos kommentista. Nono on uuden uutukainen, ja tarkoitus on löytää sopiva rytmi ja linja. Lukijoiden kommentit näistäkin asioista ovat erityisen tervetulleita ja tärkeitä meille. :)

KirsiMy kirjoitti...

Joo, ja sitten kun pääsee kirjoittamaan asiasta, jota on sattunut pohtimaan vaikka miltä kantilta, ei jutusta ole tulla loppua lainkaan ;)
Tätä laihuuden ja sairauden suhdetta on tutkinut ainakin Sirpa Sarlio-Lähteenkorva. Asia jotenkin yleensä peittyy aina väestötasolla paljon suuremman ongelman eli ylipainon alle.