18.11.06

Bang, Bang, BangJoskus aikaa sitten lupasin kirjoittaa jutun bändeistä, joiden nimi kuulostaa paremmalta kuin musiikki. Jouduinpa liemeen, kun oikeasti rupesin kirjoittamaan sanoja paperille, sillä hetikohta lipesin alkuperäisestä ideasta muuten vaan omituisten musiikkinimien vääntelemiseen. Mieleen juolahtaneiden artistien musiikillisestä huonoudesta en sano mitään, en ainakaan kovin vedenpitävästi, sillä joukossa on parikin rytmiryhmää, joita fanitan kovasti.

Nappaan nimien esitystavan suoraan suulailta suomenruotsalaisilta teeveepersoonilta (siis Ögonaböj!-ohjelmasta, jonka juuri huomasin loppuneen kokonaan). Tein top 6 – listan, vaikka Ögonaböj:ssä laadittiin top 5 -listoja, sillä en osannut pudottaa yhtäkään nimeä pois.

Listalla kuudentena, kenties ’ei niin kovin kummallisena’ on Sir Elwoodin hiljaiset värit. Elwoodin alukuosasta tulee mieleen keittiökone (se on se espanjalaistyyppinen El, joka rimmaa Elramiin…), vaikka leivänpaahdin, jatkosta taas hassuihin sukkahousuihin pukeutunut Sherwoodin metsien sankari ja loppuhuipennuksesta eräs korvansa irti leikannut taidemaalari. Pieni googletus tietää kertoa, että sir Elwood on myös koira, jonka esi-isät näkyvät kantakirjassa.

Viidentenä on Manic Street Preachers, joka ääneen sanottuna kuulostaa kielennotkistusharjoitukselta. (Samanlaisia sähisevän kissan äänteitä on tarjolla muuallakin: Screaming Blue Messiahs, Jesus and Mary Chain, Scissor Sisters.) Manic Street Preachersia en rajallinen kielitaitoni perusteella oikein osaa kääntää. Ajattelen Public Corneriin nousevia puhujia, ajattelen jalkapallo-ottelun jälkeen kadulle hulinoimaan tulevaa lössiä, ja lossin liepeillä pyöriviä hihhuleita, ajattelen niitä artisteja joiden kappaleissa on enemmän sanoja ja aksenttia kuin melodiaa (Billy Braggin tyyliin, siis). No, todellisuudessa tässä on walesilainen rockyhtye, jonka alkuperäisjäsen on onnistunut tietoyhteiskunnasta, paikannusmenetelmistä ja julkisuudesta huolimatta katoamaan jäljettömiin.

Neljäskin nimi pysyy samalla kielialueella: Dexy’s Midnight Runners. Nimen kuullessani näen puolenkymmentä puolialastonta miestä juoksemassa pimeässä soihdut käsissä (älkää kysykö mistä ja minne, kenties Dexy’n luo). Kumminkaan en voi välttyä tiedolta että nimenomainen bändi on tehnyt taas yhden kapakkahoilauksen naiselle, tällä kertaa Eileen-nimiselle.

Listalla kolmanneksi päätynyt nimi liittyy omiin kokemuksiin. Kultaisella 90-luvulla retkeilin Joensuussa ja olin eräänkin kaupan edustalla. Siinä hajosivat viimeisetkin mielikuvat ’koneesta’, joka oli jonkinmoinen perunannostokoneen, puimurin ja höyryveturin yhdistelmä, visualisoinnin taustamusiikkina ’vauhdilla vyöryy Hassisen kone'. Oikea Hassisen kone näytti arkiselta sekatavarakaupalta. Samanlaisia Tapsan Valintoja tai Paavon Puoteja on maa väärällään, ja erään Kallen Marketin karkkihyllyn edessä Luke sai raivokohtauksen noin vuonna 1974. Sivumennen sanottuna Hassisen koneeksi on joku mennyt nimeämään myös 27.3.2000 syntyneen mäyräkoirantapaisen otuksen.Niin että yritä tässä sitten olla rock - joku nimeää kumminkin lemmikkieläimen mukaasi.

Listan toisena on 22-Pistepirkko. Nimessä omituisuus kohtaa epäsoinnukkuuden joka kohtaa suomenkielelle tyypilliset monitavuiset perusluvut jotka kohtaavat yhdyssanan, joka sekin on suomen kielelle tyypillistä. Pistepirkko liittyy enemmän kuvakirjojen maailmaan kuin rock’n’rolliin, vaikka lastenkirjan pistepirkot ovat leppäkerttuja tai leppiksiä ja pirkko on varattu pirteäksi nimeksi. Tohtori Orffkin kuulostaa enemmän rockilta.

Listan kärjessä on yksinkertaisin mahdollinen bändinimi. Bändi nimeltään BÄNDI. Pitäisikö ihastua vai vihastua moisesta röyhkeydestä? Mitä sitä turhaan nimiä miettimään, romaanin voi vallan hyvin nimetä Romaaniksi, koiran Koiraksi ja kissan Kissaksi… Koska kaikki orastavat muusikonalut eivät kumminkaan voi perustaa vain Bändejä, on nettimaailma väärällään nimigeneraattoreita. Eli tästä vaan - BANG - orkesterille uusi nimi, vaikka joka päivä!

Kuvalähteet:
http://www.sxc.hu/pic/m/s/sp/splenetic/643121_tiny_rock_stars.jpg
http://www.sxc.hu/pic/m/j/ju/juliaf/654359_guitars.jpg

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla omituisten bändinimien kärjessä on ehdottomasti Tyrävyö. Ei tarvinne selitellä. Musiikista en osaa sanoa mitään, en varmuudella tiedä kuulleeni heiltä mitään. Voisin mainita myös Apulannan, mutta koska pidän bändistä en oikein huomaa nimesä mitään outoa.

Omia suosikkeja voi etsiä vaikka bändirekisteristä: http://www.banditrekisteri.com/

Tommi kirjoitti...

The Band kääntyy "bändiksi", mutta alkuperäisen ja käännöksen merkityskenttä lienee hieman eri, meitin kielessä kun ei tavata käyttää tuota määräistä. Vai sisältyyköhän kapiteeleilla kirjoitettuun "BÄNDI" juuri tuo artikkeli...

Saivartelua lienee, mutta bändi on nimensä mukainen. King Harvest will surely come.

Valpuri kirjoitti...

Vähäpäisten bändinnimien keksiminen on ollut meillä paremman puoliskon kanssa harrasteena jo useita vuosia. Toistaiseksi tosin omituisia nimiä olemattomille orkestereille on olemassa enemmän kuin yhteisiä bändiprojekteja - vaikka olemme kyllä joskus oikeastikin soittaneet yhdessä ja jokunen järjetön nimikin on päätynyt käyttöön ainakin hetkeksi.

Minun kellarissasoittamisurallani kummallisin orkesterin nimi lienee ollut Aloha Junktion. Puolisko on sentään esiintynyt huomattavasti uskottavammissa kokonpanoissa kuten The Deepspace sexchange, Rally Moskwitz sekä Solmu Mäkelä & Kankkulan kaivo.

Anonyymi kirjoitti...

Yks mun lempparibändin nimiä on ehdottomasti Utaretulehdus missä hyvä ystäväni Jallu vaikutta...ja toinen on The Dickhawks
http://www.banditrekisteri.com/i_sivut/t/thedickh.htm

Saakos tässä esittää toivomuksia???
Minua nimittäin kiinnostais sellainen kirjallisuuden puolella kuin Sujata Massey joka kirjoittelee Rei Shimura-dekkareita. Antiikkikauppias joka toimii Japanissa ja joutuu vahingossa mukaan outoihin juttuihin...

Valpuri kirjoitti...

Toivomuksia saa (ja pitää) esittää. Pistetäänpä korvan taakse - dekkareista tulevana teemana jossain vaiheessa x nimittäin on puhuttu jo, ja sinnehän tämä ainakin sopisi.

Johannes Knektman kirjoitti...

Utaretulehduksesta tuli mieleeni että Punk puolelta löytyy kivoja bändin nimiä:
Alakulttuurin kusipäät, Kävelevä räkä, Girl Germs, Kauniit poliisit ja Oheisvasara tulivat ensimmäisenä mieleeni.

Luke kirjoitti...

Jep, Tommi - yritin kapiteeleilla "kääntää" määräistä artikkelia.

Kävelevä räkä on kyllä aika loistava huomionherätysnimi. Joskus voisi joutessaan tehdä luettelon bändeistä joiden musiikkia ei ole kuullut - nimi vaan tarttunut korviin. Ektoplasma esimerkiksi...