12.11.06
Juri Nummelin: Valionimet
Juri Nummelin on paitsi Pulpetti-blogin kirjoittaja, myös etunimistä paljon kirjoittanut tietokirjailija. Uusin nimiä käsittelevä teos Aarnu, Evena, Vinjami (yhdessä Elina Teerijoen ja Rea Lehtosen kanssa) esittelee 1700 nimiehdotusta eli nimiä, joita ei ole Suomessa vielä käytetty. Kirja on ilmestynyt 2006 Nemon kustantamana. Nonon pyynnöstä Nummelin etsi arkistostaan artikkelin omapäisestä etunimien keksijästä Rauha Hammarista ja hänen etunimiehdotuksistaan. Hammarin Valionimet -kirja on herättänyt huomiota muuallakin, esimerkiksi Tiina Aalto on kirjoittanut siitä Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa.
Rauha Hammar paransi suomalaista nimistöä
Vaihtelua Valionimistä
Kirpputorilta tarttui käteen omituinen kirja: Rauha Hammarin Valionimiä. Paksu pahvikantinen kirja koostuu vuosina 1943-1949 ilmestyneistä nimikalentereista, jotka Hammar oli omalla kustannuksellaan julkaissut.
Kirja on vaatimatonta ulkoasuaan kummallisempi: Hammarin nimikalenterit koostuvat nimistä, jotka ovat hänen mielestään parempia kuin suomalaisessa kalenterissa olevat nimet. Hammarin mukaan suomalaiset nimet eivät ole suomalaisia, vaan suurimmaksi osaksi vierasperäisiä. Hammar kirjoittaa jo vuonna 1943: "Almanakan muukalaisten marttyyrien nimistä suomalaisia muovailtaessa on syntynyt sanoja, joilla ei ole kielemme muotovalmista ajatusta, soinnun kuvaannollisuutta tai lausunnan vauhtia. Usein nämä tekeleet ovat meistä kummallisempia kuin alkuperäinen muoto." Hammar mainitsee mm. Mannan (= Amanda), Hetan (= Hedvig) ja Rikun (= Rikhard). Mitähän Hammar sanoisi nykyisistä Charlotoista ja Maxeista! (Lue lisää...)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Purjo-niminen poika saisi taatusti kuulla erinnäisiä kommentteja nimestää ja sen merkityksestä.
Valionimien joukossa oli minusta monen monta bloggaajalle sopivaa nimeä. Hammarin kirjan parissa monen nikkiongelma kyllä ratkeaisi.
Erittäin kiinnostava artikkeli, kiitos! Ajatuksia nämä Hammarin kehittelemät nimet herättävät.
Öntyriä olisin voinut käyttää viimeiksi eilen... siitä tulee mieleen ei pahantahtoisuus mutta hiukan jäykkä ja äkkiväärä käytös.
Mutta kuka tahtoisi olla Ongelma isolla O:lla?
Ja miksi Ongelma on nainen?
Hahaa, minäpä olenkin syntynyt Ongelman päivänä. Taitaa selittää aika paljon.
Sen sijaan mietin miksi Uhma on mukamas niin itsestäänselvästi pojan nimi.
Ei tätä kommenttia varmaan enää kukaan lue, mutta pitää vielä sanoa, että joo, Uhma kuulostaa äänteellisesti enemmän tytönnimeltä. Pojan nimen pitäisi olla Uhmo (vrt. Reija/Reijo). Jos en väärin muista, Uhmo onkin jonkun nimi.
Juri N.
Lähetä kommentti